Výborná čalamáda...

Nesterilizuje se, přesto vydrží až rok.
2,5 kg zelí
1 kg paprik (červené, zelené ...)
1/2 kg cibule
nálev:
0,5 kg cukru
4 dcl oleje
4 dcl octa
1 ks balíčku přípravku Deko

1. Oprané zelí nakrájíme na slabší proužky
2. Umyté papriky zbavíme jádřinců a také nakrájíme na tenčí proužky
3. Cibuli nakrájíme na kolečka
4. Vše promícháme ve větší míse a necháme odležet
5. Připravíme si nálev tak, že v hrnci smícháme ingredience na nálev a chvíli vše povaříme, až se nám cukr rozpustí
6. Vychladlý nálev scedíme a nalijeme ho na pokrájenou zeleninovou směs
7. Důkladně vše opět promícháme, zatížíme a necháme stát v chladné místnosti cca 24 hodin
8. Druhý den je čalamáda hotová a může se konzumovat, nebo čalamádu můžeme napěchovat do zavařovacích sklenic a uzavřenou skladovat v chladnu a temnu.







11 komentářů:

  1. tý jo marinnetko, hnedka bych si křoupla do čalamádky...díky za návod, vypadá to opravdu moc dobře....a děkuju za schválení srdíčka....pherenis

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marionnetko!!!!
    Taky mám moc ráda všechny možné čalamády a nakládané zeleninové směsky.Doma si nakládám pickles-zeleninu ke kvašení,ale čalamádu jsem zatím nikdy nedělala.

    OdpovědětVymazat
  3. ZELÍČKO JE NAŠE OBLÍBENÉ. TENTO RECEPTÍK JEŠTĚ NEZNÁM. TAK OPISUJI A URČITĚ VYZKOUŠÍM.
    DĚKUJI. MUSÍ TO BÝT VELKÁ POCHOUTKA.
    MOC HEZKY NAFOCENO.
    POHODOVÝ VÍKEND. BOHDA

    OdpovědětVymazat
  4. Marionnetko, taková dobrota a moc pěkně nafocená. Skleničky jsou úžasné... I my u nás máme moc rádi zelíčko a všemožné čalamádky. Vitamíny jsou třeba i v této formě... Receptík si už píši.Děkuji moc moc... Příjemný a pohodový večer,Soňa

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Marionettko, moje chuťové buňky jsou nasměřovány přesně tímto směrem. Zelenina je mi nyní chlebem a tak ti moc děkuji za receptík. Vyzkouším.
    Fotky jsou moc povedené. Také se mi líbí etikety na lahvičkách

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Marionnetko, to ses mi tedy trefila do chutí. Právě jsem si říkala, že bych měla zavařit (nezavařit) ještě něco kyselého, pikantního. Tohle je přesně ono. Zelí už mám, jdu do toho :O)
    Děkuji a krásnou sobotu.
    Zdravím Helena
    PS: nádherně si fotila!

    OdpovědětVymazat
  7. Marionnetko, receptík je zajímavý, zeleninu na jakýkoliv způsob milujeme, určitě vyzkouším.-)
    A krásně jsi čalamádu uskladnila .-) Krásné visačky, skleničky, paráda! .-)
    Krásný večer

    OdpovědětVymazat
  8. Moje práce na blogu byla oceněna a posílám ocenění dále. Bylo velmi těžké vybrat sedm krásných blogů z tak velkého množství, ale nějaké rozhodnutí padnout muselo. Přeji mnoho dalších tvořivých nápadů Uška http://uska.kena.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Mńáááááááááááááám úplně se mi sbíhají sliny,hned bych si jí dala.Máte moc pěkný blog a nádherné fotečky,já sice moc dobrý fotograf nejsem,ale zvu vás na jukanou na můj blog. Pěkný večer MArkéta

    OdpovědětVymazat
  10. v nálevu schází podíl vody to nejspíš pustí
    zelenina sama?

    OdpovědětVymazat
  11. Voda se opravdu žádná nepřidává, je to tak, jak píšete. Pěkný den!

    OdpovědětVymazat