Česnek...

Každý rok máme česnek od pána, který ho pěstuje na zahradě. Ať jsme ho balili do novin, nebo skladovali v chladu, nikdy nevydržel. Letos jsem ho poprosila, aby neodstřihával nať a pár jsem zkusila svázat. Další dala do starého džbánu a bandasky...




... a zbylé paličky bez natě jsem na radu jedné milé duše svázala provázkem, ty se zatím ještě suší po přístřeškem. Ona ho má takto celý rok pověšený v kuchyni a opravdu vydrží do nového - zásobovala nás, když náš už nebyl použitelný a ten její byl jak čerstvě utržený.



Takhle je vždy po ruce a líbí se mi i jako dekorace.







Jsem zvědavá, se česnek zachová a vám přeji krásný srpen!



20 komentářů:

  1. Tak tomu sa povie - (((Pán Cesnak))). Mne sa urodili len také malé blchy.
    Prajem krásny víkend.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, náhodou to je úspěch, mě nevylezla ani zasetá petrželka na záhoně :)
      Pěkné dny!

      Vymazat
  2. Skutočne pekná a zdravá dekorácia:)G.

    OdpovědětVymazat
  3. Česneku není nikdy dost:-)Nádherné aranžmá,také ho musím zkusit takhle vyvěsit,zda vydrží,moc děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marionneta, cesnak milujem, aj keď ho nemôžem, kvôli zdr. problémom. Čítala som raz, že práve týmto spôsobom najdlhšie vydrží.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emily, také jsem vyčetla a na jaře podám info. Nedávno jsem zkusila oloupané stroužky spolu se zeleninou na trošičce oleje jen tak osmahnout - lahoda - chutná jak oříšky a vůbec bych neřekla, že je to právě česnek... Zdravím!

      Vymazat
  5. Máte to moc pěkně naaranžované, na těch schůdcích s těmi vejci v lavůrku je to pecka! Česnek palicí nahoru vydrží až do dalšího. Někde jsem to četla, vyzkoušela a funguje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá anonymní, děkuji za pochvalu, také jsem vyčetla,jsem ráda, že máte odzkoušeno a je to pravda!
      Příjemné dny přeji!

      Vymazat
  6. Ahoj Marionet,ty když něco vystavíš je to pecka!!!Česnekování se Ti vážně moc povedlo ,a také jsem slyšela o palici nahoru!U mě to také funguje ,mám ho v kameninovém džbánku na chodbě po celý rok ,díky za přání a nápodobně,Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dáji, ty vážně potěšíš!!! A na jaře, jak píšu výš, dám info :)
      Příjemné letní dny!!

      Vymazat
  7. Marionnetko, k vám tedy upíři nezavítají :o) Néé, vážně, já má česnek taky moc ráda, zavěšený pod střechou ho sušili moji rodiče, myslím s úspěchem. Ty kytice jsou parádní!
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já až trošku "vyčichne", zavěsím v kuchyni a ve spíži - pod střechu se bojím ( pavouci to jistí ) :D . Děkuji za pochvalu! Zdravím!

      Vymazat
  8. Ahoj Marionnetko, zkušenosti s uchováním česneku máme stejné ... ve sklepě nevydrží, takže volíme moderní variantu a část vyloupaného česneku zmrazíme. Jasně, není to úplně to pravé, ale je to řešení. Letos jsem také svůj česnek posadila do hrnce palicí vzhůru, tak uvidíme :-). Moc prosím o radu (možná příspěvek - třeba nejsem sama neznalá věci): všimla jsem si u tebe zavěšená plechová srdíčka v oknech. Mám je taky, ale pověšená za konec tyče garnýže a tak se ptám - jak jsi ta svá srdíčka připevnila na plastová okna? Jaká je asi vzdálenost od záclony, aby nechytla? Je pravda, že jsem jako dítě byla u hasičů, ale je to tak dávno, že se na tuto zkušenost nemůžu spoléhat :-). Budu moc ráda, když poradíš. Před časem jsem podobnou diskusi četla na mmb, ale nemůžu to najít. Moc děkuji a přeji krásné léto, HanaL.

    OdpovědětVymazat
  9. HanaLko, no vidíš, mrazení mě nenapadlo a pár stroužků určitě vyzkouším. A k srdíčkům - taky jsem koumala - zkoušela jsem je pověsit nejdřív na přísavky s háčkem, ale to trošku klouzalo dolů - možná kdyby se zkrátil řetízek, aby nebyly tak těžké.., teď je mám pověšené na hlavní liště, co drží žaluzie na oknech, takže pinkají na skla. Naše okna byla původně špaletová, tím pádem je docela široký parapet ( běžela jsem s metrem a měřila - od okna k zácloně je to cca 40 cm), tak doufám, že 150 snad volat nebudu :D . Pokud budeš chtít, mohu vyfotit detail a poslat na pracovní mail. Snad jsem trošku pomohla a užij příští volné dny!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marionnetko, moc děkuji. Po tvém vzoru jsem taky měřila, ale u nás sklo od záclony cca 20 cm, tak nevím, zda riskovat... Jinak na služební email se teď nedostanu, mám outlock a z domova se nepřipojím (jistě by si nějaký informatik poradil, ale zrovna ten náš mi to takhle pořídil..). Důležitou korespondenci (což je i toto :-)) vyřizuji na soukromém emailu, který mám přístupný ze všech PC. Adresa je jednoduchá - mezi jménem a příjmením tečka@seznam.cz. Snad je to srozumitelné a ty už víš.. Přeji krásné léto, HanaL.

      Vymazat
    2. HanaLko, posláno, snad jsem adresu trefila! Pěkné dny!

      Vymazat
  10. Marionnetko,
    ,,obyčejný ,, česnek a kolik udělá parády a ještě k tomu je zdraví.
    Krásné fotky !

    OdpovědětVymazat